Kuroń ugotował jajka i zrobił genialną przekąskę. Już można szykować się na Halloween

Dodano:
Gotowanie jajek Źródło: Shutterstock / Firma V
Ta przekąska z jajek ma szansę stać się hitem każdej imprezy halloweenowej. To diabelskie jajka, a przepis na nie podał Jalub Kuroń.

Jakub Kuroń (syn Macieja Kuronia) to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Tym razem zaskoczył swoich fanów przepisem na genialną przekąskę, już z myślą o Halloween i przysmakach na przyjęcia na ten właśnie wieczór. To diabelskie jajka z dyniowym purée. Diabelskie, bo z jednej strony są z dodatkiem chili, a z drugiej – z papryczek i pieprzu dekoruje się je tak, że wyglądają niczym diabełki.

Jak zrobić przekąskę z jajek na Halloween?

Sekretem tej przekąski z jajek jest m.in. dodatek dyniowego purée do masy, którą nadziewa się ugotowane jaja. Kuroń zdradził jak takie purée przygotować.

„Dynie obierz, wybierz nasiona z gniazda nasiennego. Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj 45 minut w 180°C. Następnie zmiksuj na gładkie purée” – napisał. Taki mus dyniowy można zrobić w większej ilości i wykorzystać do innych dań albo zamrozić na później. Nadaje się do tego niemal każda dynia, świetna będzie na pewno dynia piżmowa albo popularna dynia hokkaido (tę ostatnią można upiec i zmiksować razem ze skórką).

Kiedy masz już jajka i purée, cała reszta je dziecinnie prosta, a dekorowanie jajek może sprawić wiele frajdy.

Przepis: Diabelskie jajka

Przepis na przekąskę od Jakuba Kuronia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
114 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g puree z dyni
  • 6 jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • 6 plasterków polędwicy sopockiej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • 1 papryczka chili
  • ziarna czarnego pieprzu do dekoracji
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jajekJajka włóż do wody. Gotuj 8 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie jajka obierz ze skorupek. Następnie przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż do osobnego naczynia.
  2. Robienie przekąskiDodaj do żółtek majonez, polędwicę sopocką pokrojoną w drobną kostkę, puree dyniowe, curry, kurkumę, cynamon, chili oraz sól. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Białka napełnij farszem, udekoruj różkami z chili i oczkami z pieprzu.

Jak Jakub Kuroń udekorował diabelskie jajka?

„U nas jajka na twardo zawsze znikają ze stołu jako pierwsze – czy to z majonezem, czy faszerowane. A te? Będą prawdziwym hitem!”– nie ma wątpliwości Jakub Kuroń. Swoim fanom na krótkim filmiku pokazał, w jaki sposób sam przyrządził te prostą przekąskę.

Oczywiście jajka z tego przepisu sprawdzą się nie tylko na imprezy na Halloween. Można je udekorować w dowolny sposób, a kawałki papryczek nie muszą za każdym razem udawać diablich rogów.

Źródło: smaki.pl, Instagram/@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...